Suomalaiset kirjat, Yhteiskunta, Oikeustiede, Julkis- ja hallinto-oikeus

Haullasi löytyi yhteensä 8 tuotetta
Haluatko tarkentaa hakukriteerejä?

Järjestys: Suosituimmat ensin, Aakkosjärjestys, Vuosijärjestys, Viimeksi lisätyt, Viimeksi julkaistut

EU:n etusijaperiaatteesta Suomen valtiosäännössäEU:N ETUSIJAPERIAATTEESTA SUOMEN VALTIOSÄÄNNÖSSÄ
Tekijä: Mikko Puumalainen
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (2018)
Muuttuva sosiaalioikeusMUUTTUVA SOSIAALIOIKEUS
Tekijä: Marja Pajukoski (toim.)
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (2013)
Juhlajulkaisu Leena Kartio 1938–30/8–2008JUHLAJULKAISU LEENA KARTIO 1938–30/8–2008
Tekijä: Pekka Vihervuori; Mika Hemmo; Eva Tammi-Salminen (toim.)
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (2008)
Poliisin voimankäyttö: Rikosoikeudellinen tutkimus sallitun voimankäytön rajoistaPOLIISIN VOIMANKÄYTTÖ: RIKOSOIKEUDELLINEN TUTKIMUS SALLITUN VOIMANKÄYTÖN RAJOISTA
Tekijä: Markus Terenius
In memoriam Kari S. Tikka 1944–2006IN MEMORIAM KARI S. TIKKA 1944–2006
Tekijä: Edward Andersson ym. (toim.)
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (2007)
Työsuhteista työtä vai työtoimintaa? : Tutkimus vajaakuntoisen tekemän työn oikeudellisesta luonteestaTYÖSUHTEISTA TYÖTÄ VAI TYÖTOIMINTAA? : TUTKIMUS VAJAAKUNTOISEN TEKEMÄN TYÖN OIKEUDELLISESTA LUONTEESTA
Tekijä: Jaana Paanetoja
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (2013)
Kirkkolaki vai laki kirkosta : Hallinto-oikeudellinen tutkimus kirkon oikeudellisista normeistaKIRKKOLAKI VAI LAKI KIRKOSTA : HALLINTO-OIKEUDELLINEN TUTKIMUS KIRKON OIKEUDELLISISTA NORMEISTA
Tekijä: Pekka Leino
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (2002)
Kirkon oikeudelliset normit : Johdatus Suomen evankelis-luterilaisen kirkon oikeuteenKIRKON OIKEUDELLISET NORMIT : JOHDATUS SUOMEN EVANKELIS-LUTERILAISEN KIRKON OIKEUTEEN
Tekijä: Pekka Leino
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (2005)

EU:N ETUSIJAPERIAATTEESTA SUOMEN VALTIOSÄÄNNÖSSÄ

Kirjailija: Mikko Puumalainen
Asu: Kirja
Julkaisuvuosi: 2018 (lisätietoa)
Tuotesarja: Suomalaisen lakimiesyhdistyksen julkaisuja 340

EU:n etusijaperiaatteesta Suomen valtiosäännössä

KuvausKatso myös
Teos käsittelee EU:n ja jäsenvaltioiden keskinäistä – ja siten myös Suomen – suhdetta olennaisesti määräävän etusijaperiaatteen sisältöä ja asemaa Suomen valtiosäännössä ja erityisesti sen perustuslaillisessa järjestelmässä.

Etusijaperiaatteen vakiintuneen sisällön mukaan EU:n oikeuden tulee ristiriitatilanteessa saada etusija mihin tahansa kansalliseen normiin eli myös perustuslakiin nähden. Suomessa on yhdentymiskehityksen eri vaiheissa sitouduttu soveltamaan EU-normia tämän mukaisesti eli Suomen lain sijasta sen ”säädöshierarkkisesta tasosta riippumatta”. Myös perustuslakivaliokunnan käytännöstä tehdyt havainnot tukevat tätä johtopäätöstä. Tutkimuksen mukaan Suomen sitoutuminen ei kuitenkaan ole vakuuttavaa. Myöskään Saksassa, Puolassa ja Espanjassa EU-oikeudelle ei ole tunnustettu etusijaa erityisesti valtiosäännön ydinarvoihin nähden, jotka Suomessa on artikuloitu suppeasti eikä niiden suhdetta EU:n oikeusjärjestykseen ole määritelty. Suomen EU-oikeuden etusijan laajasti hyväksyvä kanta ei saa tukea myöskään valtiosääntöpluralistisesta näkemyksestä, jonka mukaan jäsenvaltiossa sovellettavien EU:n ja jäsenvaltioiden oikeusjärjestysten väliset suhteet ovat dynaamisia ja vuorovaikutteisia eivätkä hierarkkisia. Oikeusjärjestysten väliset perustavaa laatua olevat konfliktit, joihin etusijaperiaatteen jäsenvaltion perustuslakiin ulottuva vaatimus johtaa, ovat silloin myös sovittamattomia.

Perustuslaillisten konfliktien mahdollisuus EU:n ja jäsenvaltioiden välillä, mukaan lukien Suomi, luo tarpeen käydä näiden oikeusjärjestysten välillä jatkuvaa dialogia. Valmiudet siihen Suomen perustuslakivaliokuntaan nojaavassa nykyisessä järjestelmässä ovat kuitenkin puutteelliset. Tutkimuksessa pohditaankin keinoja vahvistaa Suomen valtiosäännössä valmiuksia osallistua valtiosääntöiseen dialogiin kansallisesti, EU:n ja muiden jäsenvaltioiden kanssa sekä kehittää EU:n oikeutta Suomen valtiosäännön näkökulmasta.

Asiasanat: valtiosääntöoikeus EU-oikeus EU:n-etusijaperiaate valtiosääntö perustuslaki
Tuoteryhmä: Suomalaiset kirjat > Yhteiskunta > Oikeustiede > Julkis- ja hallinto-oikeus > Valtiosääntöoikeus