OIKEUDEN MAAILMA : NÄKÖKULMIA OIKEUSKULTTUUREIHIN

Oikeuden maailma : Näkökulmia oikeuskulttuureihinOIKEUDEN MAAILMA : NÄKÖKULMIA OIKEUSKULTTUUREIHIN
Tekijä: Ditlev Tamm; Pia Letto-Vanamo
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (2015)

Kirjailija: Ditlev Tamm; Pia Letto-Vanamo
Asu: Pehmeäkantinen kirja
Painos: 2. painos
Julkaisuvuosi: 2015 (lisätietoa)
Tuotesarja: Suomalaisen Lakimiesyhdistyksen julkaisuja, E-sarja 27
Oikeusfilosofia sekä yleinen ja vertaileva oik..

Oikeuden maailma : Näkökulmia oikeuskulttuureihin

Tänä päivänä harvat lakimiehet työskentelevät vain kotimaisen oikeuden parissa. Oikeustieteen opiskelijat ovat innokkaimpia opiskelijavaihtoon lähteviä. Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden ratkaisut, Kiinan kansankongressin oikeusvaltiota koskevat kannanotot tai islamin oikeuden periaatteet kiinnostavat muitakin kuin juristeja. Silti tietomme vieraista oikeusjärjestelmistä ja niiden perusteista ovat hyvin heikot. Yleensä katsomme vierasta oikeutta kansallisten silmälasien läpi.

Kirja on johdatus maailman oikeuskulttuureihin. Tavoitteena on auttaa lukijaa ymmärtämään oikeutta koskevia erilaisia käsityksiä, erojen syitä ja niiden käytännön seurauksia. Tarkastelu aloitetaan Manner-Euroopasta, minkä jälkeen käsitellään common law -järjestelmää (ml. Yhdysvallat) ja sen lähtökohtia. Samalla kiinnitetään huomiota siirtomaavalloitusten seurauksiin ja eurooppalaisen oikeuden "istuttamiseen" maanosan ulkopuolelle. Islamin oikeutta käsitellään laajasti, samoin kuin Kiinan ja Intian oikeuskehityksen ymmärtämiseksi välttämättömiä seikkoja. Oman lukunsa saavat myös oikeuskulttuurien pluralismia tänään aktiivisesti edistävä Etelä-Afrikka sekä omia teitään usein kulkenut Venäjä. Lisäksi tutkitaan Afrikan oikeuskulttuurista karttaa.

Kirjoittajat ovat monipuolisesti oikeusvertailuun ja -historiaan perehtyneitä tutkijoita ja opettajia. Professori Ditlev Tamm työskentelee Kööpenhaminan yliopistossa ja professori Pia Letto-Vanamo Helsingin yliopistossa.

Sis__llysluetteloE27.pdf

Asiasanat: oikeusfilosofia vertaileva-oikeustiede oikeusjärjestelmät oikeuskulttuuri oikeusvertailu roomalainen-oikeus luonnonoikeus romaanis-germaaninen-oikeusjärjestelmä common-law-oikeusjärjestelmä sosialistinen-oikeusjärjestelmä islam