Etusivu > Kauppaoikeus

Osakeyhtiön hallituksen fidusiaariset velvollisuudetOSAKEYHTIÖN HALLITUKSEN FIDUSIAARISET VELVOLLISUUDET
Tekijä: Patrik Nyström
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (2016)
Oikeus kilpailuoikeudelliseen vahingonkorvaukseen EU:n ja Suomen oikeudessaOIKEUS KILPAILUOIKEUDELLISEEN VAHINGONKORVAUKSEEN EU:N JA SUOMEN OIKEUDESSA
Tekijä: Katri Havu
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (2013)
Kilpailu ja sopimusKILPAILU JA SOPIMUS
Tekijä: Antti Aine
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (2011)
Patentti strategisena kilpailun välineenä : Oikeudellis-liiketaloudellinen tutkimus patentista ja sen toimivuudesta yrityksen...PATENTTI STRATEGISENA KILPAILUN VÄLINEENÄ : OIKEUDELLIS-LIIKETALOUDELLINEN TUTKIMUS PATENTISTA JA SEN TOIMIVUUDESTA YRITYKSEN...
Tekijä: Timo-Jaakko Uotila
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (2009)
Kansainvälisen kaupan sopimus ja remburssiKANSAINVÄLISEN KAUPAN SOPIMUS JA REMBURSSI
Tekijä: Tuomas Lehtinen
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (2006)
Rätten till tjänster i informations- och kreditsamhälletRÄTTEN TILL TJÄNSTER I INFORMATIONS- OCH KREDITSAMHÄLLET
Tekijä: Frey Nybergh
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (2004)
Markkinavoiman sääntely EY:n ja Suomen kilpailuoikeudessaMARKKINAVOIMAN SÄÄNTELY EY:N JA SUOMEN KILPAILUOIKEUDESSA
Tekijä: Petri Kuoppamäki
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (2003)
Lautakuntamenettely kuluttajariitojen ratkaisukeinonaLAUTAKUNTAMENETTELY KULUTTAJARIITOJEN RATKAISUKEINONA
Tekijä: Klaus Viitanen
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (2003)
Määräävän markkina-aseman kontrollointi : Tutkimus Saksan, Suomen ja EU:n kilpailuoikeudestaMÄÄRÄÄVÄN MARKKINA-ASEMAN KONTROLLOINTI : TUTKIMUS SAKSAN, SUOMEN JA EU:N KILPAILUOIKEUDESTA
Tekijä: Pertti Virtanen
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (2001)
Julkisesta ostotarjouksesta : Arvopaperimarkkinaoikeudellinen tutkimusJULKISESTA OSTOTARJOUKSESTA : ARVOPAPERIMARKKINAOIKEUDELLINEN TUTKIMUS
Tekijä: Matti J. Sillanpää
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (1994)
Oikeus valokuvaan : Tutkimus valokuvan suojan kehityksestä ja sisällöstäOIKEUS VALOKUVAAN : TUTKIMUS VALOKUVAN SUOJAN KEHITYKSESTÄ JA SISÄLLÖSTÄ
Tekijä: Rainer Oesch
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (1993)
KonserniKONSERNI
Tekijä: Pauli Koski
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (1977)

OSAKEYHTIÖN HALLITUKSEN FIDUSIAARISET VELVOLLISUUDET

Kirjailija: Patrik Nyström
Painos: 1. p.
Julkaisuvuosi: 2016 (lisätietoa)
Tuotesarja: Suomalaisen lakimiesyhdistyksen julkaisuja. A-sarja 332

Osakeyhtiön hallituksen fidusiaariset velvollisuudet

KuvausKatso myös
Tutkimuksessa tarkastellaan osakeyhtiön hallituksen fidusiaarisia velvollisuuksia ja niiden rikkomisesta seuraavaa vahingonkorvausvastuuta. Keskeisiä arvioitavia kysymyksiä ovat hallituksen huolellisuus- ja lojaliteettivelvollisuuksien merkityssisällöt, velvollisuuksien suojaama henkilöpiiri sekä vastuun toteuttaminen. Tutkimuksessa selvitetään lainopin keinoin voimassa olevan kotimaisen oikeuden sisältö. Siinä tukeudutaan myös oikeusvertailevaan lähdeaineistoon Yhdysvalloista ja Kanadasta. Teoksen keskeinen johtopäätös on, että Suomessa yleistynyt tapa rinnastaa osakeyhtiön etu sen osakkeenomistajien yhteisten etujen kanssa on lainopillinen virhepäätelmä. Hallituksen fidusiaariset velvollisuudet kohdistuvat yhtiöön entiteettinä ja ne antavat eräissä olosuhteissa yhtiön velkojille oikeudellisesti täytäntöönpantavan suojan entiteetin intressin avulla. Tutkimuksessa painotetaan yhtiön edun ja voitontuottamistarkoituksen tärkeää yhteyttä, mutta todetaan, että modernissa markkinataloudessa ei voida enää tyytyä näiden keskeisten osakeyhtiöoikeudellisten periaatteiden kategoriseen rinnastamiseen. Osakeyhtiölain yleisperiaatteiden ja vahingonkorvaussäännösten keskinäiset suhteet ovat olleet epäselvät lain säätämisestä alkaen. Teoksessa annetaan punnittuja suosituksia tulkintaongelmien ratkaisemiseksi. Tutkimus on suunnattu sekä tiedeyhteisölle että käytännön toimijoille.

Asiasanat: finanssioikeus, yhtiöoikeus, osakeyhtiöoikeus, fidusiaariset-velvollisuudet, osakeyhtiön-hallitus, velkojainsuoja, huolellisuusvelvoite, lojaliteettivelvoite, liiketoimintapäätösperiaate