Etusivu > Perhe- ja jäämistöoikeus

Ikääntyminen, liikkuvuus ja kansainvälinen yksityisoikeus EuroopassaIKÄÄNTYMINEN, LIIKKUVUUS JA KANSAINVÄLINEN YKSITYISOIKEUS EUROOPASSA
Tekijä: Katja Karjalainen
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (2016)
Ositus, tasinko ja sivullissuojaOSITUS, TASINKO JA SIVULLISSUOJA
Tekijä: Tapani Lohi
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (2016)
Pesänjako, vastike ja lahjansaajan palautusvastuu : Lesken antamien lahjojen oikeusvaikutukset ...  (PoD)PESÄNJAKO, VASTIKE JA LAHJANSAAJAN PALAUTUSVASTUU : LESKEN ANTAMIEN LAHJOJEN OIKEUSVAIKUTUKSET ... (POD)
Tekijä: Tapani Lohi
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (2012)
Edunvalvontaan esitetyn kuuleminen alioikeudessaEDUNVALVONTAAN ESITETYN KUULEMINEN ALIOIKEUDESSA
Tekijä: Matti Kuuliala
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (2011)
Sopimus ja kuolinpesän hallinto (PoD)SOPIMUS JA KUOLINPESÄN HALLINTO (POD)
Tekijä: Antti Kolehmainen
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (2011)
Dementoituvan henkilön oikeudellinen asema (PoD)DEMENTOITUVAN HENKILÖN OIKEUDELLINEN ASEMA (POD)
Tekijä: Anna Mäki-Petäjä-Leinonen
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (2010)
Huoltoriidat tuomioistuimissa : Sosiaalitoimi selvittäjänä, sovittelijana, asiantuntijanaHUOLTORIIDAT TUOMIOISTUIMISSA : SOSIAALITOIMI SELVITTÄJÄNÄ, SOVITTELIJANA, ASIANTUNTIJANA
Tekijä: Maija Auvinen
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (2006)
Syntymästä kuolemaan, oikeudesta informaatioon : Ahti Saarenpää 60 vuottaSYNTYMÄSTÄ KUOLEMAAN, OIKEUDESTA INFORMAATIOON : AHTI SAARENPÄÄ 60 VUOTTA
Tekijä: Aulis Aarnio ym. (toim.)
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (2006)
Äidin hoivasta yhteishuoltoon : Lapsen edun muuttuvat oikeudelliset tulkinnat - oikeusvertaileva tutkimusÄIDIN HOIVASTA YHTEISHUOLTOON : LAPSEN EDUN MUUTTUVAT OIKEUDELLISET TULKINNAT - OIKEUSVERTAILEVA TUTKIMUS
Tekijä: Kirsti Kurki-Suonio
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (1999)
Oikeudellisen tiedon yhtenevyys ja sen esteet : Jäämistöoikeudellisen informaation vertailtavuusOIKEUDELLISEN TIEDON YHTENEVYYS JA SEN ESTEET : JÄÄMISTÖOIKEUDELLISEN INFORMAATION VERTAILTAVUUS
Tekijä: Tuulikki Mikkola
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (1999)
Avioero : Tutkimus avioliittolain erosäännösten taustasta ja tarkoituksestaAVIOERO : TUTKIMUS AVIOLIITTOLAIN EROSÄÄNNÖSTEN TAUSTASTA JA TARKOITUKSESTA
Tekijä: Sami Mahkonen
Kustantaja: Suomalainen Lakimiesyhdistys (1980)

IKÄÄNTYMINEN, LIIKKUVUUS JA KANSAINVÄLINEN YKSITYISOIKEUS EUROOPASSA

Kirjailija: Katja Karjalainen
Painos: 1. p.
Julkaisuvuosi: 2016 (lisätietoa)
Tuotesarja: Suomalaisen lakimiesyhdistyksen julkaisuja. A-sarja 333

Ikääntyminen, liikkuvuus ja kansainvälinen yksityisoikeus Euroopassa

KuvausKatso myös
Euroopassa väestö ikääntyy voimakkaasti ja on liikkuvampaa kuin koskaan aikaisemmin. Esimerkiksi Pohjois-Euroopan eläkeläiset suuntaavat kohti Etelä-Eurooppaa leppoisten eläkepäivien toivossa. Ikääntyvän väestön liikkuvuus tarkoittaa väistämättä sitä, että myös rajat ylittävät edunvalvontaongelmat lisääntyvät.

Haagin kansainvälisen yksityisoikeuden konferenssi laati vuosituhannen vaihteessa aikuisten suojelua koskevan yleissopimuksen, joka tuli kansainvälisesti voimaan 1.1.2009. Teoksen keskiössä on tämä yleissopimus, jonka Suomi on voimaansaattanut vuonna 2011. Teoksessa tarkastellaan yleissopimusta sekä vertaillaan aineellisoikeudellisia ja kansainvälisyksityisoikeudellisia aikuistensuojelusääntöjä Suomessa ja Espanjassa, joka ei ole voimaansaattanut yleissopimusta. Teoksessa nousevat esiin monet rajat ylittävän perheoikeuden keskeiset ongelmat, jotka liittyvät esimerkiksi asuinpaikkaliittymään, sopeuttamisen vaikeuteen ja kansainvälisesti pakottavien normien asemaan. Lisäksi teoksessa sivutaan Haagin konferenssin lapsisopimuksia sekä Euroopan unionin kansainvälisyksityisoikeudellista toimivaltaa ja sen laatimia kansainvälisyksityisoikeudellisia asetuksia.

Teoksessa tarkastellaan lainopillisen, kansainvälisyksityisoikeudellisen ja oikeusvertailevan metodin avulla aikuistensuojelusääntelyn heikkouksia ja aikuistensuojelun alan ongelmia sekä kansainvälisen yksityisoikeuden materialisoitumista ja tosiasiallista merkitystä. Lisäksi teoksessa arvioidaan eri kansainvälisyksityisoikeudellisten toimijoiden – kansallisen lainsäätäjän, Haagin konferenssin ja Euroopan unionin – mahdollisuuksia laatia tehokasta ja kattavaa sääntelyä.

Teoksesta on hyötyä sekä kansainvälisyksityisoikeudellisten että edunvalvontaoikeudellisten kysymysten kanssa työskenteleville asianajajille, tuomareille, juristeille ja tutkijoille.

Asiasanat: Kansainvälinen yksityisoikeus edunvalvonta aikuistensuojelu oikeusvertailu